Please use this identifier to cite or link to this item: https://scholarbank.nus.edu.sg/handle/10635/222601
Title: AGEING-IN-PLACE IN KRETA AYER
Authors: TRAN THI PHUONG OANH
Keywords: Architecture
Design Track
Thesis
Ruzica Bozovic-Stamenovic
2010/2011 DT
Ageing-in-place
Master (Architecture)
Issue Date: 27-May-2011
Citation: TRAN THI PHUONG OANH (2011-05-27). AGEING-IN-PLACE IN KRETA AYER. ScholarBank@NUS Repository.
Abstract: Singapore’s population is ageing at an unprecedented rate, with statistics showing that in 2030 there will be 1 elderly in every 3 adults, and ¼ of them will be living alone in their later years. The change in demography and living arrangement, together with changes in education, wealth and health background of the new aged, require a change in residential design that focuses on “ageing-in-place”, to create spaces that people can grow old in and have total control of when they’re old, spaces that facilitate and promote a healthy lifestyle, and last but not least, spaces that encourage socialising among the residents and their contributing to the community. The Kreta Ayer neighbourhood in Chinatown has a high percentage of elderly people, especially those who live alone in one-room flats. Unlike the typical HDB precinct, this neighbourhood is unique as it has the Kreta Ayer People’s Theatre and Community Centre, one of the oldest in Singapore, in the middle of the compound. These facilities provide opportunities for community bonding and individual development, but the buildings are not well connected to the surrounding residential blocks, both visually and physically, and thus are not frequently used by the residents. The project targets to redesign the spatial quality of this community platform, and add a new residential block in the compound that accommodates mainly for the elderly. The principle throughout the project is about “living around a courtyard”, which is a familiar living lifestyle in traditional Chinese culture: the community platform is treated as the common courtyard of the compound, and in the newly added residential blocks, units are grouped around a common courtyard to form a cluster. It is an exploration of the potential of treating the public and neighbourhood place as the extension of one’s living room. Therefore, the notion of spatial hierarchy between public/private, inside/outside, and “the neighbours” in a common HDB block are redefined. Hence, the comfort zone of the elderly is extended beyond the boundary of their house.
URI: https://scholarbank.nus.edu.sg/handle/10635/222601
Appears in Collections:Master's Theses (Restricted)

Show full item record
Files in This Item:
File Description SizeFormatAccess SettingsVersion 
Tran Thi Phuong Oanh 2010-2011.pdf7.52 MBAdobe PDF

RESTRICTED

NoneLog In

Page view(s)

11
checked on Jan 26, 2023

Download(s)

1
checked on Jan 26, 2023

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.